Hospice Vangen

Nørresundby – Danmark

Kæmpe Earth Unika-krukker giver tryghed i patienternes gårdhaver på Hospice Vangen

Det er som om gårdhaven bliver befolket, sådan at man ikke føler sig alene. Det skyldes, at der ligesom er noget, en ting, der har individualitet og karakter, og som er på størrelse med en person, forklarer keramiker Christian Bruun om sine store Earth Unika-krukker.

De første patienter flyttede ind på Nørresundbys nye hospice i Nordjylland i foråret 2019, efter Vangen var blevet indviet af H.K.H. Kronprinsesse Mary. Her tager man imod uhelbredeligt syge og døende, som har brug for særlig lindrende behandling og pleje. Hver patient har sin egen lille gårdhave knyttet til boligen, hvor Christian Bruuns krukker har ændret stemningen fra at være tom til at være befolket.

•  Store krukker (Earth Unika)

Kunsthåndværk der kan mærkes

Earth Unika-krukkerne kan også noget, når de sættes sammen. I samarbejde med indretningsarkitekt Mette Milling og den tidligere leder af hospicet Anette Agerbæk, placerede Christian Bruun derfor klynger af planterkrukker i to større gårdhaver. Her er de med til at hjælpe samtalerne på vej.

Jeg forestiller mig et hospice er et sted, hvor man har mange tanker og mange sidste vigtige samtaler. Og vi kan se, at de store krukker danner nogle rammer for, at man kan sætte sig ned og tage sig god tid.
Christian Bruun

Evighedskrukker

Der er også noget uendeligt over de store krukker. De kan i princippet stå på det samme sted i tusind år uden at ændre sig. Også i Danmark, for krukkerne er brændt på en måde, der gør dem frostsikre. Og det er som om, at uopslideligheden understøtter den langsomme samtale.

Nogle af krukkerne var helt forkerte, men efterhånden har vi fået valgt sådan, at den stemning, der er i rummene enten er til samtale eller til eftertænksomhed og fordybelse. Så her har det været meget tydeligt hvordan, at forskellige krukker er med til at skabe forskellige stemninger, der hvor de bliver sat op og i den sammenhæng, de indgår i.
Christian Bruun

Havekrukker med karakter

De store Earth Unika-krukker er som navnet antyder skabt til at være enere. Hver krukke har sin egen krop, struktur og karakter. Det betyder også, at de kræver nøje udvælgelse alt efter, hvordan de passer ind i omgivelserne.

Jeg kan se både i advokatfirmaer og hvor de ellers bliver stillet op, at samtalen er omkring krukken. Det er meget mere trygt, rart og befordrende at stå ved siden af en krukke og tale sammen, end det er at stå og flagre frit i rummet.
Christian Bruun

Effekten af 100 kg godt brændt ler

Christian Bruun har gennem tiden lagt mærke til, hvor vidt forskelligt vi reagerer på de store lerkrukker. Kvinder nærmer sig ofte krukkerne med fingerspidserne for at mærke strukturer og overflader, mens mænd mere relaterer sig til krukkerne ved at stille sig tæt på dem, eller ved at bruge dem som armlæn. Uanset tilgangen, giver det ro og tryghed, at der er 100 kg godt brændt ler tæt på en – og det påvirker de samtaler man kan have med sine kollegaer, venner eller pårørende.

Samarbejdspartnere

Tegnestuen Mette Milling har sammen med Vangens tidligere leder Anette Agerbæk stået for indretningen af hospicet.